Zelfstudie

Shinai en bogu onderhoud

Fukuda Budogu kendo equipment manual (PDF)

Dit boek is de defintieve handleiding voor het onderhoud van kendo materialen. De gids is in verschillende talen beschikbaar en beantwoord bijna alle vragen die een kendoka kan hebben over z’n spullen.

  • Hoe draag ik een tenugui?
  • Hoe bevestig ik nieuwe himo aan mijn do en men?
  • Hoe kleed ik me aan?!! ( ;O_o)
  • Hoe repareer ik een kapote shinai?

Al deze vragen en nog veel meer worden met woord en beeld beantwoord.

Chiba Budogu biedt extra tips, zoals hoe je nieuwe kote soepel kan maken, of hoe je een bogu tas inpakt.

 

Etiquette en verklarende woordenlijsten

Onze eigen leraren hebben een uitgebreid kendo woordenboek samen gesteld, die alle Japanse termen en commando’s uitlegt die je in de les zal tegenkomen. Zij hebben ook een artikel geschreven over  alles wat beginners moeten weten over etiquette in de dojo..

Sinds we onze nieuwe website hebben, schrijven we op onze blog ook met enige regelmaat artikelen die meer vertellen over de woorden die we gebruiken en over de verhalen er achter. Deze artikelen staan hier onder gelinkt.

De Oregon State University kendo club heeft een officiële handleiding geschreven voor haar leden. Deze bevat vergelijkbare uitleg over terminologie, etiquette, regels, richtlijnen en onderhoud.

De Belgische tak van Hontai Yoshin Ryu hebben een fantastisch, 188 pagina’s tellend budo woordenboek geschreven. Hoewel de focus van het document ligt op hun tak van jujutsu, komen er ook veel kendo termen in voor. Veel van de termen worden in verscheidene budo gebruikt.

 

Kendo technieken

Hier vind je een diagram met alle verschillende waza die we in kendo leren. Het toont ook de verdeling tussen shikake versus oji waza.

We hebben zelf ook een uitgebreide uitleg gemaakt, van alle kendo waza.

 

Kendo kata

Stephen Quinlan schreef een diepgaande analyse van de Nihon Kendo no Kata en de Kihon Bokuto Waza. Eén van onze studenten heeft een Nederlandse vertaling van het boek geschreven; die is hier verkrijgbaar. Zelf hebben wij ook een artikel geschreven over het leren van kata.

YouTube heeft veel clips over kendo kata. Dit account heeft klassieke, Japanese video instructies voor alle tien kata. Die vind je hier.