Nederlands Kendo kata boek

Voor westerse kendoka is het altijd een moeilijke strijd geweest om lesmaterialen in de eigen taal te vinden. Het is vanzelfsprekend dat de meeste boeken over kendo in het japans verschijnen.

Nederland en België zijn zo mogelijk een nog kleinere markt voor kendo boeken. Ik ken zelf maar twee nederlandstalige boeken: Louis Vitalis-sensei’s boek en de vertaling van Jeff Broderick’s boek.

 

Een nederlandstalig kendo kata boek

Nederlands kendo kata boekHet doet ons groot plezier om de publicatie van een nagelnieuw, nederlandstalig kendo boek aan te kondigen.

Nihon Kendo no Kata & Kihon Bokuto Waza” is een vertaling van Stephen Quinlan-sensei’s boek over zowel de traditionele kendo kata en de moderne set waza oefeningen met bokuto. Thomas Sluyter vertaalde dit boek, in samenwerking met Quinlan-sensei, naar de Nederlandse taal..

 

 

 

Verkrijgbaarheid

Het boek is beschikbaar als print-on-demand drukwerk en als gratis ebook.

 

PDF Gratis ebook download
PDF €10 (ex verz) print-on-demand

 

De originele, Engelstalige versie is hier beschikbaar.

 

Inhoud

De volgende onderwerpen worden besproken:

  • Het gedachtegoed van het kendo onderwijs en het belang van de uchidachi-shidachi relatie.
  • Kata conventies en formaliteiten.
  • De verschillende kamae.
  • De zeven tachi kata, in detail besproken met extra aandachtspunten.
  • De drie kodachi kata, in detail besproken met extra aandachtspunten.
  • De negen kihon bokuto waza, in detail besproken met extra aandachtspunten.
  • De achterliggende principes (riai) van de kata, de technische, filosofische en religieuze achtergrond.
  • Een uitgebreide woordenlijst.

 

Totstandkoming

Als leraren van de Kingston Kendo Club in Canada, hebben Stephen en Christina Quinlan een groot aantal lesmaterialen geschreven. Eén van hun grootste werken is het boek “Nihon Kendo no Kata & Kihon Bokuto Waza“. Dit boek combineert letterlijke, technische beschrijvingen van alle kata met diepgaande achtergronden over de historische en filosofische achtergronden van de kata. Een groot aantal werken van gerespecteerde leraren dienden hierbij als referentiematerialen.

Thomas Sluyter is een relatief nieuwe leerling bij Renshinjuku Kendo in Amstelveen, Nederland. Hij verslindt boeken en artikelen over kendo en vond dat dit boek door zoveel mogelijk Nederlandse kendoka gelezen zou moeten worden.